OP ZOEK NAAR DE PERFECTE CAMERATAS...

Het niet weloverwogen kiezen van een cameratas is een veel gemaakte fout door de beginnende (hobby) fotograaf. Na lang wikken en wegen wordt er een nieuwe camera aangeschaft die vaak net iets duurder is dan in eerste instantie begroot. Daar moet natuurlijk ook een goede geheugenkaart bij en om de camera compleet te maken ook nog maar een UV-filter. O ja, dan is er natuurlijk nog de tas. Ruim over het budget wordt gauw nog een goedkope cameratas uitgezocht met als enige uitgangspunt dat alles erin past. Uiteraard tegen het goedbedoelde advies van de verkoper in. Ach ja, een verkoper probeert natuurlijk altijd de duurste te verkopen, nergens voor nodig toch?

Vaak wordt niet gerealiseerd dat niet de zware camera, maar de tas zonder draagcomfort de oorzaak is van het niet meenemen van de camera.

Het kopen van een goede cameratas is net zo belangrijk als het kopen van de camera zelf. Een impulsieve aankoop blijkt vaak op de lange termijn een verkeerde aankoop te zijn geweest. Los van het type en de grootte van de tas, is met name het draagcomfort een belangrijk aspect om mee te nemen in je beslissing. Vergis je niet, het niet hebben van een juiste tas kan je nieuwe fotografie hobby om zeep helpen. Een zware camera in een verkeerde tas kan schouder- of rugklachten veroorzaken. Resultaat, het vaker thuis laten of zelfs helemaal niet meer meenemen van de camera. Zonde van al die mooie momenten die je nu niet gaat vastleggen. Vaak wordt niet gerealiseerd dat niet de zware camera, maar de tas zonder draagcomfort de oorzaak is van het niet meenemen van de camera. Dit had zo makkelijk met een goede cameratas voorkomen kunnen worden! 

De grootte, of beter gezegd de ruimte, in de tas is een ander belangrijk aspect, waar goed over nagedacht moet worden. Hoe langer je met fotografie bezig bent, hoe beter je wordt. De kans is dan ook groot dat je binnen een jaar na je eerste aanschaf, je cameragear gaat uitbreiden. Die tweede lens die je zo graag wil hebben en uiteindelijk koopt. Zal niet passen in je tas als je bij aanschaf hier al niet over nagedacht hebt. Ruimte in een tas is dus heel belangrijk. Ga je graag op reis en je neemt een laptop of tablet mee? Hoe handig is het dan om een goede tas te hebben waar alles in past. Je wilt toch niet met twee tassen gaan lopen? Denk dus goed na over wat je allemaal mee wilt nemen en over je mogelijke cameragear uitbreidingen in de toekomst. Hou ook rekening met spullen die je mee wilt nemen die misschien niet direct iets te maken hebben met fotografie. Denk bijvoorbeeld aan een waterfles, een telefoon of laptop oplader of wellicht spullen die je mee wilt nemen als je een dag gaat hiken. 

Goedkoop wordt uiteindelijk duurkoop als je voor de tweede keer moet investeren in een cameratas.

Als laatste is het type tas belangrijk. Ga je voor een rugtas, schoudertas of iets er tussenin? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een rugtas omdat ik vaak urenlang rondloop in een natuurgebied of stad. Hierdoor kan ik meer meenemen en is ook het draagcomfort beter. Ga je er korter op uit, dan is een schoudertas wellicht handiger. Je kan ook kiezen voor een compacte cameratas die je bijvoorbeeld weer in een grotere rugtas kan doen. Goedkoop wordt uiteindelijk duurkoop als je voor de tweede keer moet investeren in een cameratas. Denk dus goed na over deze punten, onderschat het belang van een goede cameratas niet. 

Als je over al deze zaken hebt nagedacht. Ga je merken dat er veel tassen afvallen en je keus tussen een aantal A-merken overblijft. De reden dat ik kies voor Lowepro is, omdat ik geloof in het merk. Het staat voor kwaliteit die jaren meegaat. In de jaren dat ik nu fotografeer, heb ik verschillende merken geprobeerd en hier waren zeker ook goede cameratassen bij. Sinds ik werk met de rugtassen van de ProTactic serie van Lowepro ben ik echter nog geen betere tas tegengekomen. Hopelijk gaan mijn ervaringen je verder helpen met het maken van je keus voor de voor jou perfecte tas, of je nu wel of niet kiest voor het merk Lowepro. Lees hieronder verder waarom ik gekozen heb voor de ProTactic serie.

Blog gaat verder onder de afbeeldingen.

De rugtassen van de ProTactic serie van Lowepro

*Opmerking: De foto’s die je ziet zijn van de (oude) 450 AW en de (nieuwe) 350 AW II. De Lowepro ProTactic 450 AW (serie 1) is inmiddels niet meer leverbaar en is vervangen door de verbeterde (serie 2) 450 AW II. Tussen de eerste en de tweede serie zitten kleine verbeteringen, maar aangezien de oude serie niet meer leverbaar is zijn die verder niet relevant om te noemen in deze blog. Neem maar van mij aan dat de serie ProTactic AW II de perfecte tas is!

Hieronder bespreek ik de Lowepro ProTactic 350 AW II en de Lowepro ProTactic 450 AW II.
Los van de topkwaliteit en draagcomfort is het zelf kunnen indelen en aanpassen van de tas naar wens en gebruik de belangrijkste reden waarom ik voor de ProTactic serie heb gekozen. 

De ProTactic serie van Lowepro heeft een stoere look en de kwaliteit van de tassen is hoog. De Lowepro ProTactic 450 AW* die ik nu twee jaar gebruik en ik al de hele wereld over heb gesleept lijkt onverwoestbaar. Dingen als zand, water en stof lijken geen invloed te hebben op de kwaliteit van de tas. Vaak ligt mijn tas in het zand of in het natte gras. Keer op keer verbaas ik mij erover hoe gemakkelijk de tas weer schoon te maken is. Als het een keer regent biedt de geïntegreerde regenhoes extra bescherming. Het draagcomfort van de tas is uitstekend. De vele kilometers die ik vaak per voet afleg met een volle (circa 10 kg) tas, zouden mij gaan opbreken als dit niet het geval zou zijn. Het gedeelte van de tas wat tegen je rug zit is voorzien van een ActiveZone. De ActiveZone zorgt voor frisse lucht tussen je rug en de tas waardoor je minder snel gaat zweten. Je kan de tas voor extra stevigheid vastzetten met een klik-riem op borsthoogte en op heuphoogte met een heupgordel. Wil je de heupgordel een keer niet gebruiken dan is deze eenvoudig te verwijderen.

ActiveZone zorgt voor frisse lucht tussen je rug en de tas. (foto Lowepro)

Klik-riem op borsthoogte en op heuphoogte een verwijderbare heupgordel. (foto Lowepro)

De geïntegreerde regenhoes biedt extra bescherming tijdens een regenbui. (foto Lowepro)

Ik noemde het al even, het meest bijzondere aan de ProTactic serie is de mogelijkheid om (bijna) alles aan te passen. De binnenkant van de tas is voorzien van stevige verdelers met klittenband die makkelijk te verplaatsen zijn. Zo is de tas helemaal naar wens in te delen. Daarnaast zijn er nog verschillende vaste vakken in de tas waar je de nodige spullen in kan opbergen.

Binnenkant van de tas is naar wens aan te passen met verdelers. (foto Lowepro)

De tas heeft verschillende vaste opbergvakken.
(foto Lowepro)

Opbergvak voor bijvoorbeeld een laptop of tablet.
(foto Lowepro)

De tas heeft maar liefst vier verschillende manieren om toegang te krijgen tot je camera(‘s). Zo kan de hele bovenkant opengeritst worden, om je camera met bijvoorbeeld een grote telelens eruit te halen. Wil je direct toegang tot je camera zonder de tas op de grond te zetten? Dan doe je eenvoudig één schouderband af en slinger je via de andere schouderband de tas voor op je borst. Je kan nu de linker of rechter zijopening van de tas openritsen en gemakkelijk je camera uit je tas halen. De laatste vierde mogelijkheid om je camera te pakken is de gehele achterkant openritsen. Je hebt dan toegang tot de hele tas. In de achterkant van de tas zit ook het vak waar je een laptop of tablet kan opbergen. Deze zit dus altijd veilig op je rug en is alleen toegankelijk als je de tas van je rug haalt. Het mooie van vier verschillende opties is, dat jezelf kan bepalen hoe je de tas indeelt en gebruikt. Dit is natuurlijk per fotograaf afhankelijk, een landschapsfotograaf gebruikt een tas anders dan een bruidsfotograaf. Ook is het mogelijk om met twee camera’s te werken, je kan bijvoorbeeld dan een via de bovenkant en een via de zijkant uit je tas halen.

Opening aan de bovenkant.

Opening aan de zijkant.
(zowel links als rechts)

Opening aan de achterkant.
(toegang tot de hele tas)

De indeling aan de buitenkant van de tas is net als de binnenkant aan te passen. Over bijna de gehele buitenkant van de tas zitten handige lussen waar je van alles aan kan bevestigen. Je hebt dus de volledige vrijheid om je tas aan de buitenkant naar wens in te delen en dat zie je niet vaak bij cameratassen. Persoonlijk vind ik het fijn dat mijn statief in het midden (achterkant) van de tas zit vanwege de verdeling van het gewicht. Wil je liever je statief aan de zijkant dan kan dit ook. Superhandig dus deze lussen! Bij de tas zit standaard een statiefhouder, drinkfleshouder een losse kleine accessoire tas en twee riemen, ook wel quick straps genoemd. Dit alles kan je naar wens aan de buitenkant van de tas plaatsen op de plek die je wilt. Indien gewenst kan je zelfs nog extra accessoires bij bestellen. De mogelijkheden die deze tassen bieden was voor mij de reden ruim twee jaar geleden om te kiezen voor de ProTactic serie van LowePro.

Statief aan de achterkant bevestigd.

Statief aan de zijkant bevestigd.

Nu zal je waarschijnlijk nog twee laatste vragen hebben. Wat is het verschil tussen de 350 AW II of 450 AW II? En welke moet ik kiezen? De 350 AW II en 450 AW II zijn identieke tassen. Het enige verschil is de grootte en dus de ruimte in de tas. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om te weten wat je allemaal wilt meenemen op je fototrips. De reden dat ik twee tassen heb, is eenvoudig. Naast mijn bezigheden als fotograaf heb ik ook een YouTube-kanaal over fotografie. Als ik eropuit ga om een video op te nemen heb ik nog meer apparatuur bij mij. Dit past simpel gezegd niet in de 350 AW II. Ook als ik op reis ga dan is het handig om extra ruimte te hebben voor overige spullen. Ga ik er kort op uit om alleen te fotograferen, dan is voor mij de 350 AW II perfect. Ik heb dan vaak een camera met twee of drie lenzen bij mij en een statief met de nodige ND-filters. Ook een 13’’ inch laptop past er nog prima bij. Voor dit soort situaties is de 350 AW II meer dan geschikt. Ben je in het bezit van twee grote camerabody’s met een assortiment aan lenzen? Dan zou ik eerder de 450 AW II aanraden. Ook past er in de 450 AW II een grotere 15’’ inch laptop. Er passen wel twee body’s in de 350 AW II, maar qua gewicht en draagcomfort zou ik dit niet aanraden. Als je in het bezit bent van een wat grotere spiegelreflex (Canon 5D MIV) dan is de rechter of linker zijopening van de 350 AW II te klein om de camera er gemakkelijk uit te halen. Ook dan zou ik eerder voor de 450 AW II kiezen. Bij een systeemcamera (Canon EOS-R) of een kleinere spiegelreflexcamera, dan is dit geen probleem.

De afmetingen zijn het enige verschil tussen (links) de Lowepro ProTactic 350 AW II en (rechts) Lowepro ProTactic 450 AW II*.

Bovenaanzicht van (links) de Lowepro ProTactic 350 AW II en (rechts) Lowepro ProTactic 450 AW II*.

 

Vooraanzicht van de Lowepro ProTactic 350 AW II met statief en drinkfles.

Zijaanzicht (rechts) van de Lowepro ProTactic 350 AW II met statief en drinkfles.

Zijaanzicht (links) van de Lowepro ProTactic 350 AW II met statief en drinkfles.

 

Bestel hier jouw:

Lowepro ProTactic 350 AW II of Lowepro ProTactic 450 AW II (affiliate link)

In de onderstaande vergelijkingstabel kun je zien wat het verschil is qua afmetingen tussen Lowepro ProTactic 350 AW II en Lowepro ProTactic 450 AW II.

Lowepro ProTactic 350 AW II

  • Gewicht:

    2120 grams

  • Lengte:

    300 mm

  • Breedte:

    180 mm

  • Hoogte:

    470 mm

  • Binnenmaat Lengte:

    260 mm

  • Binnenmaat Breedte:

    125 mm

  • Binnenmaat Hoogte:

    400 mm

  • Opbergvak voor 13" laptop

  • Aanpasbare verdelers

  • ActivZone

  • Verwijderbare heupgordel

  • Geïntegreerde regenhoes

  • Losse accessoire tas

  • Drinkfleshouder

  • Statiefhouder

  • 2 Quick straps

Lowepro ProTactic 450 AW II

  • Gewicht:

    2690 grams

  • Lengte:

    360 mm

  • Breedte:

    220 mm

  • Hoogte:

    520 mm

  • Binnenmaat Lengte:

    300 mm

  • Binnenmaat Breedte:

    160 mm

  • Binnenmaat Hoogte:

    440 mm

  • Opbergvak voor 15" laptop

  • Aanpasbare verdelers

  • ActivZone

  • Verwijderbare heupgordel

  • Geïntegreerde regenhoes

  • Losse accessoire tas

  • Drinkfleshouder

  • Statiefhouder

  • 2 Quick straps

Welke je van deze ProTactic tassen je ook kiest, je maakt gegarandeerd de juiste keuze voor jarenlang plezier. Er zit niet voor niets levenslange garantie op de tassen. Dank je wel voor het lezen van deze blog.

Marcel Kerdijk

 

Bestel hier jouw:

Lowepro ProTactic 350 AW II of Lowepro ProTactic 450 AW II (affiliate link)

Vorige
Vorige

SNEEUW EN IJS!

Volgende
Volgende

ALLEEN NOG EEN KWESTIE VAN VASTLEGGEN