MIJN FOTOGRAFIE UITRUSTING

 
 
Screenshot 2018-11-11 00.44.56.jpg
 

Door mijn YouTube kanaal over fotografie, word ik vaak benaderd met vragen over fotografie apparatuur. Ik ben altijd op zoek naar mogelijkheden om mijn fotografie beter of makkelijker te maken door het aanpassen en uitbreiden van mijn uitrusting. Door mijn jarenlange ervaring in de foto retail en het gebruik van heel veel foto gear durf ik wel te zeggen dat ik de nodige kennis in huis heb. Op deze pagina (die regelmatig wordt geüpdatet) kun je zien waar ik mee werk. De meeste artikelen heb ik gelinkt naar webshops, zodat je ze gelijk kunt bekijken. Als je iets wilt bestellen waardeer ik dat enorm als je dat via de link op mijn site doet. Een klein gedeelte van je aankoopbedrag komt bij mij terecht. Dit gebruik ik als investering in mijn fotografie zodat ik mooie foto's kan blijven maken. Heb je een vraag over je fotografie-uitrusting? Neem dan gerust contact op.

Lees hier nog meer over mij.

Lees hier mijn blog over hoe ik ben begonnen met fotograferen.

 

Waarom fotografeer ik met Canon? Op een dag besloot ik dat het tijd was voor een betere camera en kocht ik een aanbieding. Dit was toevallig een Canon DSLR-camera. Jaren later werk ik nog steeds met dit merk omdat de camera’s betrouwbaar zijn en staan voor kwaliteit.

 
 

Canon EOS R5 (systeemcamera)

Het einde van de spiegelreflex tijdperk is gekomen. Merken als Canon, Nikon gaan geen nieuwe DSLR modellen meer ontwikkelen en laten de huidige lijn uitlopen. Sony is jaren geleden al volledig overgestapt naar mirrorless. Na de Canon EOS 5D Mark IV (DSLR) ben ik overgestapt naar de full-frame mirrorless Canon EOS R. Voor mij de grootste reden van overstappen is het direct zichtbaar aanpassen van je belichting nog voor je een foto maakt. Bij een DSLR kun je pas nadat je de foto gemaakt hebt zien of de foto juist belicht is. Bij systeemcamera’s zie je zodra je een instelling wijzigt dit direct in je zoeker of op je LCD scherm. Hierdoor zie je het resultaat al voor je een foto maakt. Daarnaast is bij de EOS R het histogram, je instellingen en de digitale waterpas gelijktijdig zichtbaar in de zoeker, hierdoor is het nog makkelijker om uit de hand te fotograferen. Gebruik je Canon EF lenzen? Vergeet dan niet deze mount adapter zodat je al je Canon EF en EF-S lenzen kan blijven gebruiken. De Canon EOS R5 behoort samen met de Canon EOS R6 tot de beste nieuwe generatie full-frame systeemcamera’s. Zo heeft Canon voor deze 2 camera’s een 5-assige in-body beeldstabilisatie ontwikkeld. Hiermee wordt uit de hand fotograferen nog makkelijker en zeker als je dit ook nog combineert met een gestabiliseerde RF lens. Inmiddels is ook de Canon EOS R6 mark II uit.

 

Canon EOS RP (systeemcamera)
Op zoek naar een betaalbare compacte en lichtgewicht full-frame systeemcamera? Kijk dan eens naar de Canon EOS RP. Deze is zeker een overweging waard. Ideaal voor de beginnend fotograaf die graag op full-frame wil schieten. Ik zelf gebruik deze camera als back-up en vlog camera. Inmiddels is ook de (opvolger) Canon EOS R8 uitgekomen.

 

Full-frame of APS-C Sensor?

Als je net als ik landschappen fotografeert, is de keus simpel. Ga voor een Full-frame sensor. Scherpere foto's, beter dynamisch bereik en geen gecropt beeld. Dit zijn de dingen die je bij landschappen fotograferen wilt. Kwaliteit foto's maken. Is een kleinere aps-c sensor dan slecht? Nee absoluut niet, het heeft zelfs meer voordelen als je naast landschappen ook andere onderwerpen fotografeert. Bij o.a. Macro of wildlife fotografie levert een APS-C sensor vanwege de crop factor een groter (zoom)bereik op. Een lens van 100 mm zal bij een Canon APS-C sensor (crop 1,6) een bereik hebben van 160 mm.

 
 

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM
Dit is mijn favoriete lens en zit altijd standaard op mijn body. Ik schiet graag in groothoek om zoveel mogelijk van de omgeving te laten zien. Na altijd met veel plezier gewerkt te hebben met de Canon EF 16-35mm f/2.8L USM III (voor DSLR). Ben ik overgestapt naar deze nieuwe RF-versie voor de EOS R systeemcamera’s. De RF lens is gestabiliseerd waardoor uit de hand fotograferen nog beter gaat. Een andere goede keus is de goedkopere en iets minder lichtsterke Canon RF 14-35mm f/4.0L IS USM.

 
 

Canon RF 16mm f/2.8 STM
Deze compacte 16 mm groothoeklens weegt slechts 165 gram en is 40.1 millimeter lang. De lichtsterke diafragma van f/2.8 zorgt voor een fraaie bokeh. Ideaal om mee te nemen op een korte citytrip. Naast fotograferen kun je deze lens dankzij de stille STM-motor ook prima gebruiken voor het maken van video’s. Ik gebruik deze lens hoofdzakelijk voor het vloggen in combinatie met de Canon EOS RP.

 

Canon RF 24-105mm f/4.0 IS USM

Het bereik tussen mijn groothoeklens (15-35 mm) en telezoomlens 70-200 mm) miste ik nog wel eens. Hiervoor heb ik (zie hieronder) mijn 50 mm lens, maar in de praktijk neem ik hem nooit mee. Dit omdat een 50 mm prime lens voor mij te beperkt is in het bereik en ik dan veel moet wisselen van lens. In eerste instantie wou ik de veel duurdere en zwaardere Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM aanschaffen, maar na uitvoerig reviews te hebben gelezen blijkt dat de Canon RF 24-105mm f/4.0 IS USM technisch net zo goed is en tot 105mm gaat. De f/2.8 lichtsterkte heb je bij het fotograferen van landschappen niet nodig omdat doorgaans rond de f/11 wordt gefotografeerd. De f/2.8 is alleen handig voor als je meer bokeh wilt of fotografeert bij weinig licht zoals een concert of astrofotografie. Bij astrofotografie zou ik zelf meer groothoek willen en kom je uit op de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM

 
 
 

Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM
Deze telezoomlens is een perfecte aanvulling voor mijn fotografie om naast groothoek foto’s ook close-up foto’s te maken. De lens heeft een f/4.0 lichtsterkte over het hele bereik en daardoor een stuk lichter dan de f/2.8 variant. Dat scheelt weer gewicht in een toch al zware cameratas. Heb je geen Canon-systeemcamera kies dan voor de Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II + zonnekap ET 78B

 
 

Canon EF 50mm f/1.2L USM + zonnekap ES 78
Heerlijke lens om mee te werken en ongekend lichtsterk waardoor er een geweldige bokeh ontstaat. Ik gebruik deze prime lens meestal als ik een portret ga schieten of veel bokeh nodig heb. Heb je een Canon-systeemcamera kies dan voor de Canon RF 50mm f/1.2L USM of de goedkopere Canon RF 50mm f/1.8 STM

 
 

Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro + zonnekap ET 73
Deze lens gebruik ik veel te weinig, maar is de perfecte macrolens. Daarnaast is hij ook goed te gebruiken als portretlens. Door het bereik van 100mm kun je goed afstand houden en toch mooie foto's maken. Wat bij macro (bijvoorbeeld insecten) natuurlijk ideaal is. Heb je een Canon-systeemcamera kies dan voor de Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM.

 

De eerste keer dat ik het effect van filters zag, was ik verkocht. Ik dacht altijd dat landschapsfoto’s van andere fotografen flink bewerkt werden op een computer. Ik hield het niet voor mogelijk dat dit met een filter bereikt kon worden. De filters die ik gebruik zijn niet de goedkoopste in de markt, maar zeker hun geld waard. Als je wilt investeren in filters, doe het dan goed! Kies je voor een goedkoop merk, dan ga je hier echt spijt van krijgen. Goedkope filters geven vaak de kleuren niet goed weer en dit is achteraf niet te corrigeren met je witbalans.

Lees meer over het gebruik van filters en wat je nodig hebt om te beginnen.

 
 

Benro FH100M3 Mark III Filterhouder Kit
Om filters te gebruiken heb je een houder nodig die je op je lens plaats door middel van een adapterring. Er zijn verschillende fabrikanten die dit soort systemen en filters aanbieden. Ik werk tegenwoordig met Benro maar in het verleden werkte ik met LEE. De LEE 100 Filterhouder is een mooi, simpel en compact systeem. Je schuift gemakkelijk je LEE-filters in deze houder. Een goed en zelfs beter alternatief voor LEE is het filterhoudersysteem van Benro (de FH100M3) Het grote voordeel is dat deze houder ook te gebruiken is met de LEE-filters door middel van de meegeleverde (100x100mm en 150x100mm) frames (dit wel met uitzondering van de LEE-polarisatie filter). De houder van Benro heeft nauwelijks last van lichtlekkage, iets wat bij LEE nog wel eens te wensen over laat. Bij het Benro systeem zitten standaard twee adapterringen voor (meest voorkomende) lenzen met een schroefdraad van 77mm en 82mm. Handig om mee te bestellen zijn deze extra frames of filtertas. Bekijk ook mijn video over dit systeem. Inmiddels is ook de nieuwe filterhouder van Benro uit de FH100M4 (let op deze nieuwe houder werkt met andere frames)

 

LEE of Benro?

De reden waarom ik LEE-filters (in oudere YouTube video’s) gebruik in een Benro filterhouder is, omdat ik ooit begonnen ben met LEE. Om gelijk alle filters te vervangen is kostbaar, maar inmiddels ben ik helemaal over op Benro. Beide merken produceren op hoge kwaliteit filters. Mijn advies is dan ook om voor één merk te kiezen. LEE is in het algemeen wat goedkoper, maar Benro produceert (verloop) filters van echt glas die daardoor minder krasgevoelig zijn. Ook is de filterhouder van Benro (zie hierboven) is naar mijn idee beter. LEE is doorgaans lastig te krijgen in Nederland, daarom benoem ik alleen de Benro filters hieronder.

 
 

ND filter
Een onmisbaar filter in je tas die ik zelf veel gebruik is de 6 stops ND filter (Little Stopper). Het filter houdt 6 stops licht tegen over de gehele foto en is er om te werken met extreem lange sluitertijden of om een langere sluitertijd te krijgen als je overdag fotografeert. De 10 stops ND filter (Big Stopper) is hetzelfde als de 6 stops (Little Stopper) maar deze houdt zelfs 10 stops licht tegen. Wil je nog een stap verder gaan, kies dan de 15 stops ND filter (Super Stopper). Bekijk ook mijn video over fotograferen met een 10 stops ND filter (Big Stopper).

6 stops: Benro Master ND64 1.8 100x100mm | CameraNU <-> Kamera Express

10 stops: Benro Master ND1000 3.0 100x100mm | CameraNU <-> Kamera Express

15 stops: Benro Master ND32000 4.5 100x100mm | CameraNU <-> Kamera Express

 

Soft grijsverloopfilters
Deze filters dienen ervoor om hooglichten tegen te houden om zo meer details (in de lucht) te krijgen. De filters hebben een zacht (soft) verloop en worden gebruikt als er bijvoorbeeld iets op de voorgrond staat wat boven de horizon uitkomt. Door het zachte verloop krijg je dan geen kleurverloop in je foto. De filters zijn langwerpig (150 mm) zodat je het filter naar wens in je houder heen en weer kan schuiven. De 0.6 Soft Grad is mijn favoriet en gebruik ik bijna altijd. De 1.2 Soft Grad filter is een stuk donkerder en ik gebruik deze daarom (meestal) alleen als ik overdag fotografeer. Voor een zonsondergang of opkomst zou ik als eerste aanschaf de 0.6 Soft Grad en eventueel de iets donkere 0.9 Soft Grad aanraden.

2 stops: Benro Master ND4 0.6 Grad Soft Edge 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

3 stops: Benro Master ND8 0.9 Grad Soft Edge 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

4 stops: Benro Master ND16 1.2 Grad Soft Edge 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

 

Hard grijsverloopfilters
De 0.6 ND hard grad gebruik ik als er niets boven de horizon uitsteekt van iets wat op de voorgrond staat. Perfect voor bijvoorbeeld het strand, waar je de horizon hard kunt afsnijden. Ook zijn hard grad filters goed te gebruiken bij andere rechte lijnen. Een boom die boven de horizon uitsteekt is vaak goed af te snijden bij de wortels aan de onderkant. Zolang er maar een duidelijke rechte lijn in je compositie zit kun je een hard grad gebruiken. De 0.9 ND hard grad gebruik ik als de 0.6 niet donker genoeg is. Dit is vaak als de zon nog niet helemaal onder is. De 1.2 is geschikt als je met name overdag fotografeert.

2 stops: Benro Master ND4 0.6 Grad Hard Edge 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

3 stops: Benro Master ND8 0.9 Grad Hard Edge 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

4 stops: Benro Master ND16 1.2 Grad Hard Edge 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

 

Reverse en Center grijsverloopfilters
Deze filters leggen de nadruk op het midden van de foto. Als bijvoorbeeld de zon vlak boven de horizon staat. Kun je het licht in het midden van je foto blokken met deze filters. Het reverse grijsverloopfilter loopt precies in tegenovergestelde richting t.o.v. ander grijsverloopfilters. Dus van licht naar donker. Het midden van dit filter is het donkerst. Een center grijsverloop filter heeft alleen in het midden van het filter een donker gedeelte. De boven en onder kant zijn volledig helder. Doorgaans gebruik deze filters bijna niet. Ik zou deze filters in eerste instantie niet aanschaffen, mits je zeker weet dat je ze veel gaat gebruiken.

2 stops: Benro Master GND4 0.6 Reverse-edged 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

3 stops: Benro Master GND8 0.9 Reverse-edged 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

2 stops: Benro Master GND4 0.6 Center-edged 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

3 stops: Benro Master GND8 0.9 Center-edged 100x150mm | CameraNU <-> Kamera Express

 
 

Benro Master Filter Magnetic CPL-HD ULCA WMC/Slim 95mm
Dit filter is onmisbaar als je veel bij water fotografeert. Het werkt net als elke andere polarisatiefilter, het haalt schitteringen weg en verhoogt je contrast. Ik gebruik dit filter ook veel als ik in het bos fotografeer. Polarisatiefilters werken het beste als de zon op 90 graden van je staat. Dit magnetische filter is speciaal voor de Benro FH100M3 houder gemaakt.

 
 

Benro FB100M2 filtertas voor 100mm filters en houder
Ik werd altijd gek van al die losse filter tasjes. In deze filtertas Kun je 8 filters kwijt en het houder. Erg handig, zo heb je mooi alles bij elkaar.

 
 

LEE Clear - Filter Wash (ook voor Benro filters)
Filters moet je regelmatig schoonmaken. Normale schoonmaakmiddelen zouden de filters kunnen beschadigen. Dit middel is er speciaal voor gemaakt.

 

B+W Circulair Polarisatiefilter 82mm (voor o.a. de 15-35mm)
Polarisatiefilters zijn ideaal als er bijvoorbeeld net te veel licht of reflectie is. Ook maken ze je foto's minder flets op een zonnige dag. Dit filter schroef je direct op je lens waardoor je ook nog je zonnekap kunt blijven gebruiken. Meestal werk ik met Lee/Benro voorzetfilters, dus gebruik ik deze alleen bij avondfotografie, in het bos of in gebouwen. Het is een slim filter waardoor je bij groothoek minimaal last hebt van vignetering. Een polarisatiefilter is ideaal als je niet gelijk de dure Lee filters wilt aanschaffen. Een polarisatiefilter is een must have voor elke fotograaf.

LET OP! Niet te gebruiken met de Benro of LEE-filterhouder.

 
 

Canon RS80N3 remote
Een afstandsbediening is onmisbaar bij landschapsfotografie. Deze afstandsbediening heb ik al jaren en geloof me, hij gaat langer mee dan je camera. De RS80N3 is voor o.a. de Canon EOS R5 en Canon EOS 5D Mark IV voor de EOS R en RP gebruik ik de RS60E3

 
 

Canon BR-E1 remote
Wil je een draadloze afstandsbediening kies dan deze Canon BR-E1 Hij werkt via bluetooth waardoor hij zowel achter als voor de camera werkt. Dit in tegenstelling tot de goedkopere Canon RC-6 die alleen aan de voorkant van je camera werkt. Check even goed of de BR-E1 compatible is met jouw Canon-camera.

 

CameraCords
Begin 2018 kreeg ik het idee om een simpele, maar sterke camerariem te maken van touw. Na 8 maanden ontwikkelen en testen heb ik in december 2018 de door mijzelf handgemaakte CameraCords uitgebracht. Inmiddels zijn er al meer dan 500 CameraCords verkocht. Ontdek hier meer over CameraCords.

10% korting op je bestelling met de kortingscode: MK10

 
 

Caruba waterpas 3-way
Wat een uitvinding! Deze waterpas is inmiddels onmisbaar voor mij. Ideaal voor het rechtzetten op de horizon, zowel verticaal als horizontaal, om zoveel mogelijk vervorming te voorkomen. Dat scheelt weer corrigeren in Photoshop. Nieuwe generatie camera’s hebben vaak een ingebouwde waterpas.

 

Sandisk geheugenkaarten
SanDisk is een betrouwbaar merk en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Dat is ook wel het laatste wat je wilt als je een mooie foto hebt gemaakt. Ik gebruik ze jaren in al mijn apparatuur. Snelheid is niet echt belangrijk bij landschapsfotografie, schiet je veel in burstmodus dan is een snelle kaart wel aan te raden. Ook bij het filmen in 4k/8K is dit belangrijk. Het aantal GB is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je wilt opslaan.

 
 

Leofoto RF-284CT+XB-32 Statief
Wil je niet zoals ik eerst jaren met een zwaar statief rondgelopen, ga dan gelijk voor een lichte maar stabiele carbonstatief. Ingeklapt is het statief wat ik gebruik makkelijk mee te nemen en heeft het slechts een totaal gewicht van 1,64 kilo. De XB 32 balhoofd maakt gebruik van een universeel Arca-swiss plate die op elke camera past. Gezien ik regelmatig in het water sta, is het voor mij belangrijk dat het statief makkelijk in onderhoud is. Door het losdraaien van de poten (die per poot uit 4 secties bestaat) kun je elk deel van het statief makkelijk schoon te maken. Door de instelbare werkhoogte van minimaal 21 centimeter tot maximaal 166 centimeter, maakt dit voor mij een perfect statief voor het fotograferen van landschappen.

Inmiddels werk ik zelf met de waterdichte Leofoto LS-324C PRO Ranger deze is momenteel alleen te krijgen via Leofoto. Bestel hier rechtstreeks bij Leofoto en gebruik de kortingscode: MARCELKERDIJK voor 12% korting op je bestelling. Hou rekening met mogelijke kosten voor het invoeren (invoerrechten).

 
 

Leofoto LH-40GR Balhoofd
Als aanvulling op mijn statief gebruik ik deze vervangende geared panning head die speciaal ontworpen is voor landschapsfotografie. Ten opzichte van de XB 32 balhoofd is deze sneller, makkelijker en uiterst nauwkeurig zowel horizontaal als verticaal te stellen.

 
 

Leofoto MP-284C Monopod
Wanneer je veel overdag fotografeert dan is een monopod een perfecte oplossing als je niet met een zwaar en onhandig statief wil lopen. Een monopod is vaak een onderschat handig hulpmiddel bij het fotograferen. Het geeft extra stabiliteit bij het fotograferen en voorkomt bewgingsonscherpte bij sluitertijden die net te lang zijn om uit de hand te fotograferen. Vanwege de compactheid en gewicht is de monopod makkelijk mee te nemen en zelfs als wandelstok te gebruiken. Ik heb zelf voor deze Leofoto monopod gekozen omdat hij slechts 370 gram is en een lengte heeft van 165 cm. Een andere goed optie is de compacte MP- 285C Monopod. De monopod wordt geleverd zonder balhoofd. Bestel e.v.t. deze Leofoto VH-10 statieflop voor de monopod mee.

 
 

SmallRig 4160 L-Bracket voor Canon R5 en R6
De L-bracket is voor het snel veranderen van je compositie naar verticaal of horizontaal. Deze L-bracket heeft aan beide zijde de universele Arca-Swiss bevestiging. Daardoor past hij op alle statieven met deze aansluiting. Daarnaast is er door een uitsparing in de bracket rekening gehouden met je kantelbaar display. Inmiddels werk ikzelf met de NiSi WIZARD Camera Positioning Bracket Het mooie van de Nisi Wizard is dat je camera ronddraait in het bracket. Wat veel sneller en makkelijker werkt.

Nisi Wizard voor Canon R/R5/R6/R6 II/RP/R7/R10 i.c.m. EF-RF adapter: NiSi WIZARD Camera Positioning Bracket W-82M
Nisi Wizard voor Sony E-mount:
NiSi WIZARD Camera Positioning Bracket W-63
Nisi Wizard Voor Nikon Z, Fujifilm X, Leica SL, OM System en Panasonic:
NiSi WIZARD Camera Positioning Bracket W-72

 
 

Peak Design Capture V3
Superhandig deze Peak Design Capture V3, je kan hem aan je tas vastmaken of aan je broekriem. Je klikt eenvoudig je camera in de houder en haalt hem met hetzelfde gemak er weer uit. Ideaal als je tijdens een lange wandeling even je camera wilt opbergen, maar wel bij de hand wilt houden. Zo hoef je geen fotomoment te missen. Wees niet bang dat je camera los raakt, door het slimme lock-systeem zal je camera er nooit uit schieten. Zelfs niet onder extreme omstandigheden. De meegeleverde Arca-Swiss plate is compatible met alle statieven met deze aansluiting.

 
 

Joby GorillaPod met Ballhoofd en Arca-Swiss
De Joby Gorillapod voor SLR is handig omdat hij buigzaam is. Deze gebruik ik bij het maken van een compositie als dat met mijn normale statief niet wil. De Gorillapod buig je eenvoudig, zodat je dicht bij de grond of vanuit een lastige hoek (bijvoorbeeld om een boomstam of paal) de gewenste foto kan maken. Deze Gorillapod is sterk (tot 3 kg) genoeg voor zelfs mijn R5. Meestal gebruik ik hem voor mijn GoPro voor het maken van een timelapse, maar ook handig om vanuit de hand te vloggen. Daarnaast is het ook heel handig als je vanaf een hoog gebouw gaat fotograferen. Uit eigen ervaring weet ik dat je vaak daar geen statief mag gebruiken, maar een GorillaPod is meestal wel toegestaan. Zo kun je toch met maximale scherptediepte en langere sluitertijden fotograferen.

 
 

Camera Raincover
Ideaal als het regent, het houdt je camera droog maar ook te gebruiken op bijvoorbeeld het strand. Fijn zand waait makkelijk in alle kieren en gaten van je camera en kan veel schade veroorzaken.

 

Lenspen & Blaasbalg
Altijd handig om te hebben. Zeker op het strand om even wat stuifzand weg te halen.

 

Windjack
Deze compacte opvouwbare windjas is eigenlijk bedoeld voor wielrenners, maar zeer handig om bij je te hebben. Het neemt bijna geen ruimte in en is superlicht. Vaak gebruik ik hem in de zomer als ik geen jas bij me heb en het na zonsondergang kouder wordt. Windjacks zijn verkrijgbaar bij sportwinkels of bij de betere fietsenzaak.

 
 

MacWet Climatec Long Sports Gloves Black
Koude handen is nooit handig, met deze MacWet Climatec handschoenen blijven je handen lekker warm tijdens het fotograferen. De handschoenen zijn ademend en gemaakt van hoogwaardig waterafstotende materialen. Kijk even goed welke maat je nodig hebt.

Knipsel.JPG
 

Waadpak
Ik fotografeer vaak op locaties met water. Om soms net even een andere compositie te maken ga ik het water in. Rubberen laarzen zijn meestal niet hoog genoeg, een waadpak is dan ideaal. Een Waadpak kun je aanschaffen bij hengelsportwinkels.

1537784384_168.jpg

450 AW II

 

350 AW II

 

Lowepro ProTactic 450 AW II en Lowepro ProTactic 350 AW II
En dan… natuurlijk de tas waar alles in zit. Na verschillende tassen te hebben geprobeerd heb ik nu deze mooie compacte tas gevonden. Over de ProTactic is goed nagedacht, de tas heeft een logische aanpasbare indeling. Daarnaast is het een sterke tas die tegen een stootje kan. Mocht je toch ruimte te kort komen, kun je aan de buitenkant van deze tas via de bevestigingslussen nog meer uitrusting kwijt. (Versie 1 die ik gebruik is niet meer leverbaar, de link is versie 2) Wil je weten waarom ik twee tassen heb? Lees dan mijn blog: Op zoek naar de perfecte cameratas…



(Telefoon) apps die ik gebruik:

The Photographer's Ephemeris (TPE)
Deze app gebruik ik om te zien waar de zon (of maan) staat op een locatie waar ik wil gaan fotograferen. Je kunt ook de datum aanpassen om zo de stand op een ander tijdstip in het jaar te zien. Er is ook een desktop versie zodat je je rustig thuis kan voorbereiden op een shoot.

Sun Surveyor
Op locatie gebruik ik deze app veel. Je kunt gelijk zien waar de zon zich bevindt en waar de zon ondergaat of opkomt.

Simple DoF (Depth of field)
Handige app om te berekenen waar je moet scherpstellen voor een perfecte scherptediepte.

PhotoPills
Dit is de meest complete app (zover ik weet) in de markt en heeft alles wat ook in de bovenstaande apps zit. Het is wel een wat ingewikkelde app, maar na een tijdje gebruiken wil je niet meer anders.


Weer apps zijn onmisbaar bij landschapsfotografie en ideaal bij je voorbereiding. Ondanks dat ze zeer uitgebreid en nauwkeurig zijn kun je op locatie nog wel eens verrast worden. De apps zijn te vinden in de Apple App Store of de Google Play Store.

Weer apps:

  • The Weather Channel

  • KNMI

  • Weerplaza

  • WeatherPro

  • Buienradar

  • Weeronline

WAAR IK MEE VLOG

Voor het maken van YouTube video’s maak ik tegenwoordig gebruik van mijn full-frame Canon EOS R5 (systeemcamera) waarmee ik ook mee fotografeer. Dit omdat deze camera op ongekend hoge kwaliteit beelden levert. Als 2e camera gebruik ik doorgaans een actioncam. De onderstaande camera’s heb ik in het verleden ook mee gewerkt of zijn camera’s die ik zou aanraden voor het vloggen.

 

Sony ZV-1
Zoek je een kleinere en lichtere vlog-camera met een 1-inch sensor, dan zou ik de
Sony ZV-1 aanraden. De Sony ZV-1 is subliem in autofocus. Deze camera is speciaal ontwikkeld voor het vloggen. Inmiddels is ook de opvolger van de ZV-1 de Sony ZV-1 mark II uitgebracht. Een ander 1-inch CMOS-sensor vlog-camera die ik zou aanraden is de populaire DJI Osmo Pocket 3 deze camera heeft een driedimensionale mechanische stabilisatie en vele handige functies voor het vloggen.

 

Rode Videomicro + windmuff
De interne microfoon van camera’s zijn prima, maar kan een wat blikkerig geluid geven. Deze Rode microfoon geeft een veel betere kwaliteit en de windmuff werkt perfect als het waait. Een goed alternatief voor de Rode microfoon is de Sony ECM-G1 die net als de Rode ook op alle camera’s werkt met een microfoon aansluiting. Het voordeel van de Sony is dat deze veel compacter is en daardoor met een groothoeklens (bijvoorbeeld een GoPro + media mod) niet in beeld komt.

 

DJI Mini 2
Hoe gaaf is het om een locatie vanuit de lucht te zien tijdens een vlog... daarvoor gebruik ik deze solide DJI-drone, waar je ook nog eens prima mee kunt fotograferen (wat ik te weinig doe). Deze compacte en superlichte drone deze weegt nog geen 250 gram en is vanwege de nieuwe regels en wetgeving zeer gewild. Inmiddels is ook de verbeterde DJI Mini 4 pro uit. Let op! Er gelden regels voor het gebruik van drones!

 

GoPro Hero 12 Black
Mijn back-up vlog-camera die ik gebruik voor het maken van een timelapse of shots uit een unieke positie. Het mooie van deze camera is dat hij bijna niks weegt, klein is en een ultra wide view (groothoek) heeft met ongekende stabilisatie. Inmiddels werk ikzelf met een andere vergelijkbare actioncam de DJI Osmo Action 4

 
 

Media Mod (GoPro Hero 9, 10,11 en 12)
De GoPro Media Mod gebruik ik om het geluid wat ik opneem met de GoPro Hero te verbeteren. Mijn Sony ECM-G1 microfoon kan ik aansluiten via de 3,5 mm ingang en bevestigen op de Media Mod via de coldshoe.

 
 

GoPro Chesty

Voor een unieke point of view (POV) gebruik ik deze Chesty van GoPro. Omdat je GoPro camera stevig op je borst zit bevestigd, heb je beide handen vrij en dit levert unieke beelden op tijdens het maken van mijn video’s.

 
 

Sirui T-024x Traveler Light Carbon Fiber Tripod + Ball Head
Dit handig licht carbon statief gebruik ik voor het vloggen en fotograferen met de M50 of RP. Ondanks dat het een klein statief is, gaat hij toch tot 150 cm hoogte. LET OP! De link is een andere maar vergelijkbaar statief.

 
 

SmallRig 2668 Release Plate
Deze Arca Quick Release Plate voor GoPro is om de Gopro op een normaal statief te bevestigen.

 
 

3-way 2.0 (voor GoPro)
De naam zegt het al je kunt deze 3-way op drie manieren gebruiken. Als grip, arm en als tripod. Ideaal voor als ik mijn GoPro als vlog camera gebruik.

 
 

Suction Cup Mount
Statief voor in of op mijn auto. Door de zuignap makkelijk te bevestigen op het raam of een gladde ondergrond.

 

WAT IK NOG MEER GEBRUIK

 

Skylum Luminar Neo

Foto’s schiet je met een camera, maar je maakt de foto met een goed bewerkingsprogramma.

Bewerken van foto’s wordt vaak onderschat, een goede bewerking maakt het verschil tussen wel of geen top foto. Zelfs foto’s die misschien niet technisch perfect genomen zijn, kun je met een krachtig bewerkingsprogramma omtoveren naar iets moois. Je geeft je foto’s bijvoorbeeld een eigen unieke stijl die door iedereen wordt herkend. Lees hier meer over het bewerken van foto’s en waarom ik Luminar Neo gebruik.

Skylum Luminar Neo is een volwaardig Nederlandstalig fotobewerkingsprogramma voor Windows en Mac, maar kan ook als plug-in worden gebruikt voor o.a. Photoshop. Vind je Photoshop/Lightroom te ingewikkeld dan is het eenvoudig te gebruiken Luminar Neo, de oplossing die je zoekt.

Ga voor meer info hier naar de site van Skylum Luminar Neo. Gebruik de kortingscode: MarcelKerdijk voor 10% korting op je aankoop. Deze korting krijg je extra bovenop de standaard kortingen van Luminar Neo. Vergeet niet deze code in te vullen tijdens het afrekenen.

 

Datacolor SpyderX Pro
Calibreren van je monitor is een must als je serieus je foto’s wilt bewerken. Verkeerde kleuren kunnen je foto verpesten. Zonde van alle moeite die je gedaan hebt om een mooie foto te maken. Je wilt 100% zeker zijn dat je bewerkte foto er overal hetzelfde uitziet, zeker als je hem ook gaat afdrukken.

Werkaandemuur
Een site waar ik mijn foto’s op verkoop is het populaire werkaandemuur.nl. Deze website neemt letterlijk al het werk uit handen, het enige wat je hoeft te doen is het uploaden van je foto’s en aangeven hoeveel je wilt verdienen. Naast nederland worden je foto’s ook gelijk in 17 andere landen verkocht.

Neem gerust contact met mij op wanneer je advies wilt of vragen hebt over je uitrusting.