DRONE TEST!
Comfort zone
Normaal gesproken fotografeer ik met beide benen op de grond, maar voor deze blog ga ik de lucht in. Niet letterlijk maar met een drone. Hoe gaaf is dat! Mijn spiegelreflexcamera ken ik door en door en het fotograferen van landschappen heb ik helemaal eigen gemaakt en voelt daarom heel vertrouwd. Maar nu moet ik uit mijn comfortzone en totaal iets nieuws gaan doen. Vliegen en fotograferen vanuit de lucht.
No fly zone
De DJI Phantom 4 Pro is de drone waar ik me een maandje mee mag gaan vermaken. Bij het uitpakken van de DJI-drone valt mij op dat de verpakking niet zomaar een doos met piepschuim is, maar een solide verpakking waar de drone perfect in past en ook prima is om in te vervoeren. Ik kan me voorstellen dat je als drone bezitter een betere tas/koffer gaat aanschaffen.
Ik begin maar eens met het doorlezen van de handleiding en het opladen van de accu. Al snel kom ik er achter dat het vliegen met een drone niet overal mag. In NL zijn er no fly zones, hiervoor heb je op internet verschillende sites waar aangegeven wordt waar je wel en niet mag vliegen. (o.a. rond vliegvelden is het verboden)
Ook is het rekening houden met de weersomstandigheden en je omgeving bij een harde wind en regen kun je beter thuis blijven en elektriciteit masten/kabels zou ik ook niet tegenaan gaan vliegen. Gelukkig is de DJI Phantom drone een slim apparaatje en voorzien van allerlei sensoren die je waarschuwt dat je beter niet kan vliegen door bijvoorbeeld een te harde wind. Om te fotograferen heb je een Micro SD-kaart nodig. Ik heb gelijk voor een 64 gb kaart gekozen. Je wilt immers geen ruimte beperkingen hebben bij het filmen en fotograferen. En even een kaartje vervangen als je drone in de lucht hangt is natuurlijk geen optie. Na circa 3 uur is de accu helemaal opgeladen en heb ik de handleiding doorgespit. Ik rij naar Bourtange, een plaatsje in Groningen die bekend staat om zijn uniek historisch verdedigingswerk die vanuit de lucht prachtig te zien is.
Fasten your seatbelts, get ready for take-off.
Fotograferen
In begin is het even wennen, maar al snel heb ik het vliegen redelijk onder de knie. Het besturen met de afstandsbediening is redelijk simpel. Door de drone te koppelen met de DJI GO app heb je gelijk het beeld van de drone op je telefoon. Op deze manier kun je goed zien wat je fotografeert en filmt. Er is ook nog een iets luxere uitvoering van de phantom 4 pro, de plus versie heeft een scherm meegeleverd. Voordeel hiervan is dat je dan niet je gsm of tablet hoeft te gebruiken. Ik verbaas me over hoe stil de drone in de lucht kan hangen en met de gimbal onder de drone en 20 megapixel camera (en 4k filmen) legt de DJI Phantom 4 pro de beelden haarscherp vast. De drone heeft ook een hele handige track functie (die ik niet getest heb) hiermee kun je bijvoorbeeld je laten volgen door de drone. Wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld een sport beoefend. De DJI Phantom 4 pro is een fantastische drone om mee te werken, degelijk gebouwd en er is duidelijk goed door DJI nagedacht over hoe het als drone moet functioneren.
Conclusie
Na een maandje fotograferen kan ik zeggen dat ik erg enthousiast ben over de Phantom 4 pro. Het geeft een hele andere kijk op fotograferen. Je kan unieke composities maken die anders niet mogelijk waren geweest. Al blijft fotograferen met de spiegelreflex vanaf de grond voor mij wel de voorkeur houden, dit was wel een hele leuke nieuwe fotografie-ervaring!
Marcel Kerdijk